hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Tudástár > Fekete Ildikó: Viasszal írt üzenet – A Kárpát-medence hímes tojásai – könyvbemutató
Fekete Ildikó: Viasszal írt üzenet – A Kárpát-medence hímes tojásai – könyvbemutató
2020. március 12. 18:00

Megjelent Fekete Ildikó Viasszal írt üzenet című csodás könyve a hímes tojásokról. A könyv szerzője tojásfestő, fiatal kora ellenére máris Magyar Kézműves Remek díjas, Gránátalma Díjas, Junior Príma Díjas hímestojás festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

A fantasztikus kiállítású, elegáns album tudományos igényességgel készített munka. Fekete Ildikó a Kárpát-medence motívumkincsét közérthetően, gazdagon illusztrálva dolgozza fel ebben az érdekfeszítő néprajzi munkában, amely kedvet és muníciót adhat mindenkinek a tojásfestés szép hagyományát megőrizni szándékozók legnagyobb örömére.

A könyvbemutató alkalmából Fekete Ildikó munkái is megtekinthetőek lesznek. A belépés díjtalan. A könyv a bemutatón 10.500 Ft helyett 7.200 Ft-ért megvásárolható.

 

„Kedves Olvasó!

A hagyomány nem vitrinbe zárt kincs, hanem velünk élő és általunk, velünk együtt változó érték. A tradíció és a modernitás harmonikus egységének legszebb bizonyítéka Fekete Ildikó tojásfestő művészete. A matematikus végzettségű, jelenleg szoftvertesztelőként dolgozó szerző ugyanis igazi XXI. századi nőként vált a tojásfestés ősi hagyományának őrzőjévé és újragondolójává.

Fekete Ildikó múltunknak azt a szeletét tárja elénk e gyönyörű könyv által, amikor húsvét közeledtével Háromszéktől Muravidékig  minden leány és asszony hozzáfogott a tojásdíszítéshez. Ezek eredetileg viasszal megírt üzenetek voltak, melyeket nagy műgonddal varázsoltak a tojások héjára annak ellenére, hogy munkájuk eredménye néhány nap múlva valószínűleg megsemmisült, amikor a tojásokat megették, héjukat pedig elégették. 

 

Megadták a módját és rászánták az időt, hiszen fontos dolgot akartak közölni. 

 

Az üzenetek többsége a szerelmes legénynek szóló válasz volt, de máshol életre szóló barátság megkötését jelezte, vagy a keresztgyermeknek készült ajándékba. Bizonyos tojások a rontástól voltak hivatottak védelmezni a megajándékozottat, vagy éppen segítettek neki hazatalálni.


Keretet adtak a fontos dolgoknak. Alkotás közben volt idő és lehetőség elmerengeni, gondolkozni, különösen mert már akkor is a szerelmes legénynek adott választ kellett a legalaposabban megfontolni. Milyen szép, hogy a szerelmi együttlétet jelképező locsolkodásért cserébe adta a lány a tojást, a termékenység egyik szimbólumát! Szerelem és termékenység akkoriban ennyire magától értetődő egységet alkottak.


Eleinknek az igényes, szép munkára szánt idő és mód megadásával kapcsolatos tudását érdemes újra felfedezni a magunk számára. A fontos dolgokra rászánni az időt, valóban jelen lenni és átélni mindazt, ami velünk történik, megélni az érzéseinket és tudatosítani a gondolatainkat, döntéseinket. Szívből jót kívánni a másik embernek és hinni benne, hogy meghallgattatunk. Élvezni az alkotást, még ha nem is az örökkévalóságnak szánjuk az eredményét: ha ez sikerül, akkor alkotómunkánk máris gyümölcsöt hozott.

Fekete Ildikó a könyvben látható valamennyi hímest maga készítette és az egyes tájegységekre jellemző mintákat saját „átirataival” tette egyedivé. Tekintélyes részüket már tengerentúli kiállítótermekben is bemutatta, ezzel hirdetve az ízig-vérig élettel teli Kárpát-medencei hagyományt.

Első könyve fontos mérföldkő hagyományaink, így saját magunk megismerésében.

Szeretettel ajánlom mindannyiuknak!”

Lévai Anikó

Információ

További időpontok


Galéria