hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Folyosói tárlat > 40 év ördögszekéren - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása
40 év ördögszekéren - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása
2020. február 12 - 2020. március 29.

Több mint négy évtizede járja a magyarországi és a határon túli színházakat Ilovszky Béla fotográfus, hogy előadások egyedi és megismételhetetlen pillanatait örökítse meg. Ezekből a felvételekből válogat kiállításunk.

Ilovszky Béla ma is rendkívül aktív színházi fotográfus, aki több mint negyven éve örökíti meg színházaink előadásait és művészeit határainkon belül és azon túl is. 1975-től az 1990-es évek elejéig az MTI munkatársa, a Film Színház Muzsika című lapnak is rendszeresen dolgozott, majd szabadúszóként folytatta fotográfusi tevékenységét. Legtermékenyebb színházi fotográfusaink egyike. A budapesti előadások mellett az összes vidéki színházban és társulatnál megfordul(t): Békéscsaba, Győr, Gyulai Várszínház, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Zalaegerszeg, a Zsámbéki Színházi Bázis stb. A határon túli színházak csaknem mindegyikét látogatja (Arad, Beregszász, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Temesvár, Szabadka, Újvidék stb.) Ott volt a Szegedi Kortárs Balett megalakulásánál, és végigkísérte a Ruszt József-féle Független Színpad működését.

A fotográfus számára a színház szent hely, mert az emberi kapcsolatok menedéke. Ez a művészi érzékenység visszaköszön a fotográfiákról is. A fekete-fehér fotóanyag szuggesztív módon villant fel számos művészportrét, illetve színházi jelenetet.

"Ahol színházat csinálnak ott jóravaló emberek gyűlnek össze, akik nyughatatlanul igyekeznek áttörni a közöny burkát. Ilovszky Béla érzi és érti ezt, fáradhatatlanul kutatja fel az értékes produkciókat, tájékozott és tapasztalt, ismeri a színházi műhelyeket, a rendező stílusát és a színészeket. Ilovszky képei az óhatatlan rögtönzés ellenére is megkomponáltak, mert képzőművészeti tehetsége van. Nemcsak az objektíven keresztül látja a leendő kompozíciót, hanem a szívével is."  Szakonyi Károly Kossuth-díjas író

Ilovszky Béla honlapja

Együttműködő partner: Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Információ
A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

További időpontok


Galéria