hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Folyosói tárlat > 40 év ördögszekéren - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása
40 év ördögszekéren - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása
2020. február 12 - 2020. március 29.

Több mint négy évtizede járja a magyarországi és a határon túli színházakat Ilovszky Béla fotográfus, hogy előadások egyedi és megismételhetetlen pillanatait örökítse meg. Ezekből a felvételekből válogat kiállításunk.

Együttműködő partner: Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Ilovszky Béla ma is rendkívül aktív színházi fotográfus, aki több mint negyven éve örökíti meg színházaink előadásait és művészeit határainkon belül és azon túl is. 1975-től az 1990-es évek elejéig az MTI munkatársa, a Film Színház Muzsika című lapnak is rendszeresen dolgozott, majd szabadúszóként folytatta fotográfusi tevékenységét. Legtermékenyebb színházi fotográfusaink egyike. A budapesti előadások mellett az összes vidéki színházban és társulatnál megfordul(t): Békéscsaba, Győr, Gyulai Várszínház, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Zalaegerszeg, a Zsámbéki Színházi Bázis stb. A határon túli színházak csaknem mindegyikét látogatja (Arad, Beregszász, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Temesvár, Szabadka, Újvidék stb.) Ott volt a Szegedi Kortárs Balett megalakulásánál, és végigkísérte a Ruszt József-féle Független Színpad működését.

A fotográfus számára a színház szent hely, mert az emberi kapcsolatok menedéke. Ez a művészi érzékenység visszaköszön a fotográfiákról is. A fekete-fehér fotóanyag szuggesztív módon villant fel számos művészportrét, illetve színházi jelenetet.

"Ahol színházat csinálnak ott jóravaló emberek gyűlnek össze, akik nyughatatlanul igyekeznek áttörni a közöny burkát. Ilovszky Béla érzi és érti ezt, fáradhatatlanul kutatja fel az értékes produkciókat, tájékozott és tapasztalt, ismeri a színházi műhelyeket, a rendező stílusát és a színészeket. Ilovszky képei az óhatatlan rögtönzés ellenére is megkomponáltak, mert képzőművészeti tehetsége van. Nemcsak az objektíven keresztül látja a leendő kompozíciót, hanem a szívével is."  Szakonyi Károly Kossuth-díjas író

Ilovszky Béla honlapja

Információ
A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

További időpontok


Galéria