hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Folyosói tárlat > Luther Márton élete állóképeken - Richly Zsolt grafikusművész kiállítása
Luther Márton élete állóképeken - Richly Zsolt grafikusművész kiállítása
2017. augusztus 30 - 2017. szeptember 30.

Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, Érdemes és Kiváló művész díjjal kitüntetett grafikusművész által megrajzolt  Luther Márton élete c. rajzfilmsorozat képanyagából készült tárlat a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

A kiállítást dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök nyitotta meg augusztus 30-án. Közreműködtek: Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadóművészek.

Az animációs sorozat rendezője Richly Zsolt, akinek több népszerű egész estés TV- és mozifilmet, gyermeknek és felnőtteknek készülő produkciót köszönhetünk (Kockásfülű nyúl vagy épp a Kíváncsi Fáncsi), mégis az alkotó közel ötvenéves életművének meghatározóbb részét az egyedi rövidfilmjei teszik ki.

 

A Luther életét feldolgozó sorozatot 2012-ben kezdte le megrajzolni. Richly filmjében a reformátor életét meséli el kicsi gyermekkorától kezdve az ifjú teológuson, az érett férfikorú reformátoron át az idős doktorig, egyúttal a 16. század korát, anyagi kultúrájának miliőjét, szellemi életét, a reformátori gondolkodást is meg tudja mutatni a vizualitás eszközeivel.

 

A művész a reformátor életéről készített grafikák látványvilágának megtervezésekor a XV-XVI. században használt fametszetekhez nyúlt inspirációért, amit a képregények világával és eredeti dokumentumokkal ötvözött, így hozva közel egymáshoz a középkort és mai, modern világunkat.

 

Kiállításunkon e grafikákból láthatnak válogatást.

 

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban. Az Iparművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Pannónia Filmstúdióban, ahol több rövidfilmet, sorozatot és egy egészestés filmet rendezett. 1988 óta tanít animációs filmkészítést a MOME-n, 2008 óta az intézmény címzetes egyetemi tanára. Munkásságát Balázs Béla-díjjal (1981) és Érdemes művész (1986) kitüntetéssel jutalmazták.

 

"..Vegyük hát szemügyre Richly Zsolt mozdulatlan mozgófilmjét, képeit. Vajon miféle tündér változatokat mutat nekünk ebből a különösségében megragadhatatlan, szeszélyes és színpompás ködből, amit életnek nevezünk? Két alapvonás, amelyet Richly művészetében igen fontosnak tartok: az egyik a klasszikus formák és alakzatok, a mesterségbeli tudás és technológiai szakértelem mélységes tisztelete, bensőséges ismerete, virtuóz alkalmazása. A másik éppen ennek az eleven, mozgalmas és izgalmas hagyománynak lázadó eltúlzása, megbolondítása, felrobbantása..."  Lackfi János költő, író

A kiállítás megvalósításához köszönjük az Óbudai Platán Könyvtár támogatását!

Információ
A tárlat díjmentesen tekinthető meg.

További időpontok


Galéria