hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Álmok az emberről - Ősz Ilona festőművész kiállítása
Álmok az emberről - Ősz Ilona festőművész kiállítása
2020. január 14 - 2020. február 09.

„ Ha egy szóval kellene jellemezni Ősz Ilona munkásságát, akkor ezt a szenvedélyes kifejezéssel tenném. Noha klasszikusan képzett alkotóról van szó, aki az arány, a kompozíció, a perspektíva tanok fegyelmével a vérében alkot, képei szétrobbantják a kereteiket...."

A kiállítást megnyitotta Kirsten Geelan, a Dán Királyság magyarországi nagykövete és Feledy Balázs művészeti író 2020. január 14-én 18 órakor.

Közreműködött Vázsonyi János szaxofonművész.

Ősz Ilona az Iparművészeti Főiskolán végzett 1968-ban. Mestere: Eigel István. A festőnő hazai karrierjét elhagyva 1976-ban Dániába költözött és ott lett ismert képzőművész. A festészet és a grafika mellett díszlet- és jelmeztervezéssel, könyvillusztrációk készítésével foglalkozott. Európában több nagyvárosban volt kiállítása. 2015-ben költözött végleg haza. Hazatérését követően a Kultúrkúrában kerül sor a művésznő első hazai, újbóli bemutatkozó önálló tárlatára.

„ Ha egy szóval kellene jellemezni Ősz Ilona munkásságát, akkor ezt a szenvedélyes kifejezéssel tenném. Noha klasszikusan képzett alkotóról van szó, aki az arány, a kompozíció, a perspektíva tanok fegyelmével a vérében alkot, képei szétrobbantják kereteiket. Művészettörténeti inspirációit tehát nem az újklasszicizmusban kell keresnünk, hanem a manierizmusban, a barokkban, az expresszionizmusban. E korszakok, irányzatok azok, melyek dinamikai, érzelmi, kompozícióbeli határokat törtek át, s melyek Ősz Ilona minden nézőpontján, aspektusán érezhetők, s melyeken átsüt ez irányú elkötelezettsége. Olajképei, akvarelljei, rajzai mind-mind látványok, víziók, álmok és emlékek feszítő magjából erednek. S ami létrejön: kitörésre váró, kényszerítő, örvénylő, megállíthatatlan folyam. Mindez mindent áttörő szenvedély, ellentétben azzal, ahogy az emberiség zöme, szinte szakaszosan éli a kiszabott idejét (most boldog vagyok, most szerelmes vagyok, majd gyászt érzek, talán utána dühöt, most extázisban vagyok, majd kétségbeesem).  Ősz Ilonánál mindezek csupán különböző oldalai egyazon fogalomnak, melyet emberi létezésnek nevezünk. …  

Ősz Ilona életműve soha nem lankadó szenvedélyt, kielégíthetetlen kíváncsiságot, gátlástalan humort képvisel, s mindehhez párosul embertársaival szembeni mély empátiája. Mindez, fölényes mesterségbeli tudásával együtt teszi őt egy teljességgel hasonlíthatatlan, a szó legnemesebb értelmében unikális, parázsló művésszé.”

Tom Jörgensen művészettörténész

Információ

További időpontok


Galéria