hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Életakarás - Fekete Edit grafikusművész életmű kiállítása
Életakarás - Fekete Edit grafikusművész életmű kiállítása
2019. január 16 - 2019. február 10.

A kiállításon válogatást láthatnak a grafikusművész sok száz, egymástól mind tematikájában, mind megfogalmazás-módjában nagyon eltérő grafikáiból.

1923. július 21-én, Budapesten született. Rajztehetsége már korán megmutatkozott. A polgári iskolát elvégezve divatrajzokat készített, melyeket szalonokban és szabás- varrás lapoknak adott el.

Jashik Álmos rajziskolájába járt, vendéghallgató volt a Képző- és Iparművészeti Főiskolán. Látogatta Kmetty János és Kondor Béla magán festőiskoláját is.  Esti hallgató volt a Szinház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán.  

1942–43-ban részt vett a hazai rajzfilmgyártás kezdeti korszakának munkálataiban Macskássy Gyula kollégájaként. 

1954-ig – az új Pannónia Filmstúdió alegységeként is –, több rövidfilm, gyerekeknek címzett rajzfilm elkészítésének ötletadója, fő alakjainak rajzolója volt. A magyar népmesevilág történeteihez megnyerte a korszak zeneszerzőit, költőit is (Ránki György, Polgár Tibor, Tóth Eszter). Filmjei generációk számára jelentenek meghatározó alapélményt:  A két bors ökröcske, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Kutyakötelesség, Erdei tornaverseny.  1957-től a Magyar Televízió grafikus munkatársaként, majd két évtizedig osztályvezetőjeként is szívügye volt az animációs gyerekfilmek készítése (Aladin és a csodalámpa).

Fekete Editet egyéb grafikai munkáiban az emberi sors megmutatása motiválta. A vészkorszak ideje alatt  Auschwitz-Birkenauba deportálták, traumájáról sokáig a családnak sem beszélt, a láger képeit törölte emlékezetéből.  1981-től kezdte „kirajzolni” magából a tragikus élményeket.

Visszaemlékezéseiben fontos szerepet kapnak a tábor drótkerítésének egyik oldaláról a másikra átkiabált nevek, az egymásra zsúfolt testek, a parancsra gyilkolók mindent betöltő, félelmetes alakjai. Az arcok, a reménytelenséget sugárzó szemek, csontvázalakok papírra vetésével lezárta életének ezt a korszakát.

A 80-as évektől nyugdíjba vonulása után szinte éjjel-nappal ontotta a rajzokat. Több stíluskorszaka főképpen az embert, az emberi természet ellentmondásait ábrázolja, más periódus a non-figuratív, dekoratív, ritkán színes, de minden esetben kreatív grafika.

A kiállításon válogatást láthatnak a grafikusművész sok száz, egymástól mind tematikájában, mind megfogalmazás-módjában nagyon eltérő grafikáiból.

A kiállítást válogatta, rendezte és megnyitotta Faludy Judit művészettörténész.

Információ
A kiállítás díjtalanul látogatható naponta 10-18 óráig.

További időpontok


Galéria