hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Színház > A. P. Csehov: Ványa bácsi
A. P. Csehov: Ványa bácsi
2019. október 28. 19:00

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház előadása
A Belaja Vezsa Nemzetközi Színház Fesztivál legjobb előadása díj nyertese

120 évvel ezelőtt látott napvilágot Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Elhunyt húga lányával él a birtokon, melyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanárt Szerebrjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel teli, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebrjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonya vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja...

Az alapkonfliktus tehát adott, és a dráma szereplőire nem is várhat más, csak az elkerülhetetlen csehovi megoldás:

„Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek, és akik majd lenéznek bennünket azért, mert ilyen ostobán és ilyen ízléstelenül éltük le az életünket – azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok, de mi…“


Szerebrjakov – nyugalmazott egyetemi tanár - IVASKOVICS VIKTOR
Jelena Andrejevna – a felesége, 27 éves - ERDÉLYI TÍMEA
Szonya – Szerebrjakov lánya az első házasságából - TARPAI VIKTÓRIA
Vojnyickaja, Marija Vasziljevna – a professzor első feleségének anyja - BAKOS ÉVA
Vojnyickij, Ivan Petrovics – a fia - SIPOS IMRE
Asztrov, Mihail Lvovics – orvos - KASZÁS MIHÁLY
Tyelegin, Ilja Iljics (Waffles) – elszegényedett földbirtokos- KIS DOMONKOS MÁRK
Szolga - SMÁL-SZILAJ GÁBOR

Marina, öreg dajka - KÚTVÖLGYI ERZSÉBET

Rendezőasszisztens: Nagy Sára

Tolmács: Illényi Éva
Látvány: Alla Fedoryshyna
Rendező: Yaroslav Fedoryshyn

Az ukrán rendező mozgásszínházi eszközökkel jeleníti meg a csehovi világot a modern, mai néző számára.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.

 

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Színház közös produkciója, a Ványa bácsi nyerte el a Belaja Vezsa (Belaya Vezha) Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb előadásának járó díját a fehéroroszországi Bresztben.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Váci Dunakanyar Színház újra részt vehetett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sok ország színházi társulatai között versenyezhettünk. A közönség reakciója alapján sejtettük, hogy kapunk valamilyen elismerést, de azért a fődíjra nem számítottunk. Remélem, hogy a jövő évi 25. jubileumi fesztiválra is meghívást kapunk” – mondta a fesztiválon elért siker kapcsán Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

„Hatalmas elismerés ez a díj mindkét intézmény, a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház számára is. Igazi visszaigazolás a szakmai sikerről, hogy két magyarországi színházi fesztiválon való szereplés után egy nemzetközi fesztivál fődíját hozta el az előadás. Izgalmas volt, hogy ugyan magyarul játszottunk, feliratozásra szinte nem is volt szükség, hiszen a közönség által jól ismert darabról van szó. Óriási dolog, hogy azon a nyelvterületen, ahonnan származik a mű az előadás ekkora sikert aratott” - osztotta meg gondolatait Sipos Imre, az előadás címszerepét alakító színművész, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója.

 

A Váci Dunakanyar Színház megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatépítésre. A hetedik évadját kezdő színház számos nemzetközi fesztiválon szerepelt már előadásaival rangos elismeréseket szerezve. Több éve áll szakmai kapcsolatban a különleges és újszerű iskolát képviselő neves ukrán rendezővel Yaroslav Fedoryshyn-nal és feleségével, Alla Fedoryshyna-val. A korábbi sikeres előadások után A.P. Csehov: Ványa bácsi művének megrendezésére kérték fel az elismert szakembereket.

Információ
Jegyár: 3000 Ft

További időpontok