hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Horgásztó

Művelődési ház, amelynek saját tava van? Van ilyen, mégpedig Pesthidegkúton, ahol június végén a Klebelsberg Kultúrkúria vette birtokba a horgásztavat és környékét, így ott a pecások mellett immár a kulturális élményekre vágyók is találnak programot.

Budapest egyik különlegessége a Pesthidegkút ófalui részén a nyolcvanas években létrehozott, 5600 négyzetméteres vízfelületű mesterséges tó és a hozzá tartozó majdnem ugyanekkora erdő. A II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő terület, mely hosszú évtizedekig el volt zárva a nagyközönség elől, most teljes egészében megújult, és új üzemeltetője, a Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ arra törekszik, hogy valódi közösségi tér alakuljon ki a tó körül.

A tavat - amelyet ugyan mesterségesen alakítottak ki - források táplálják, amelyeknek környékén a víz még a téli hidegben sem fagy be teljesen. A terület nagyon közel van a városhoz, mégis az erdő közvetlen szomszédságában található. Hajnalban a vízparton találkozhatunk őzzel, vaddisznóval, rókával vagy borzzal. Sok a vízisikló, a kecske- és a tavi béka, és teknős is lakik a tóban. Rengeteg errefelé az énekesmadár, de ellátogatott már ide hattyú, szürke gém és vízi csirke is. Sok környékbeli kedvence a tó kis szigetén fészkelő örvös galamb.

A mesterséges tó a késő Kádár-kor zavaros viszonyai közepette épült meg a nyolcvanas években, és hosszú ideig csak néhány kiváltságos ember számára nyújtott kikapcsolódási lehetőséget. A rendszerváltozás után a helyi horgászegyesület megőrizte a tanácsi időkből megörökölt kiváltságait: bérleti díj fizetése nélkül használhatták a több mint tízezer négyzetméteres területet. A legnagyobb gondot azonban az okozta, hogy semmiféle fejlesztést, illetve karbantartást nem hajtottak végre a területen. Az idilli tópart egyre elhanyagoltabb lett, a tó működtetése nem felelt meg az ÁNTSZ és a vízügyi hatóság egyetlen előírásának sem. Nem volt illemhely a tó körül, a vizet egy idő után nem tisztították, a szivárgó zsilipet nem javították meg, hanem egyszerűen lebetonozták. A gazdátlan, szemetes terület Hidegkút szégyenfoltja lett. Félő volt, hogy visszafordíthatatlanná válik a tó teljes pusztulásának folyamata.

Az önkormányzat 2007-ben döntött úgy, hogy megmenti a különleges környezeti értéket jelentő tavat. "A környezetvédelmi szempontokon túl szerettük volna azt is elérni, hogy a tó a környéken élők számára kínáljon pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas helyet" - mondta Dankó Virág, a II. kerület alpolgármestere június 23-án, az első Hidegkúti Horgásztófesztiválon. Új fejezetéhez érkezett ugyanis a halastó története idén tavasszal. A tó üzemeltetésére 2008-ban pályázatot írt ki az önkormányzat, az új bérlő felújította a tavat, kulturálttá tette a környezetét, halakat telepített. A gazdasági válság miatt azonban a bérlőidén tavasszal felmondta a szerződést, így válaszút elé került az önkormányzat. A Klebelsberg Kultúrkúria igazgatója, Dolhai István jelezte: vállalná a horgásztó üzemeltetését. A hidegkúti művelődési háznak eddig is az egyik fontos célja volt a fiatal generációk környezeti nevelése. A tóhoz közel található intézmény vezetőjének programja szerint a hely nem csak a horgászoknak kínál kikapcsolódási lehetőséget, számos egyéb rendezvényt terveznek a tó köré már idén nyáron is.

Dankó Virág úgy véli, hogy a most elfogadott programmal Hidegkúton egy különleges kulturális közösségi tér alakulhat ki, amely a természet- és művészetbarátok életén kívül a gyerekek szemléletének formálásában, valamint szabadidejük hasznos eltöltésében is nagy szerepet játszhat.

Dolhai István elmondta: továbbra is várják a tóhoz a horgászokat. A Vidékfejlesztési Minisztérium segítségével hozták rendbe idén nyárra a tavat, amelybe három mázsa pontyot is telepítettek. A vizet és környékét folyamatosan őrzik, hogy megóvják a halállományt. A Kultúrkúria igazgatója hozzáfűzte: várják a fővárosban és az agglomerációban élő horgászokat is. A leggyakoribb hal a ponty, valamint az amur, de vannak ragadozó halak is: süllő, csuka és harcsa. Ráadásul egy nagyon ritka halfaj is otthonra lelt a tóban, a fekete sügér, más néven pisztrángsügér, ami Magyarországon igazi ritkaság. A tervek szerint sporthorgászatra lesz lehetőség könnyűszerelékes horgászbottal, etetés és a halak elvitele nélkül, 1500 forintos napijeggyel.

A júniusi horgásztófesztivált sokféle program követi már idén nyáron is. Festőművészek alkotótáborának is otthont ad a tó, az augusztusi nyári művészeti fesztiválon pedig főző- és horgászversenyt hirdetnek. Ezenkívül a Kultúrkúria Zöldág projektjének keretében környezetvédelmi előadásokat, bemutatókat, gyerekeknek vetélkedőt, játékokat és versenyeket rendeznek. A szervezők nyári horgásztábort is toboroztak a kerület iskoláival összefogva. A táborban 25 gyermek számára lesz horgászattal és halismerettel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés.

Budai Ildikó

Forrás:
www.hetivalasz.hu 2012. július 19.

Galéria

Letölthető dokumentumok