hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Fesztivál > XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál
XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál
2013. augusztus 28 - 2013. szeptember 01.

XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

2013. augusztus 28 – 2013. szeptember 1.

Mese és história - a Magyar-Olasz Kulturális Évad jegyében

Díszvendég: Dott.ssa.Gina Gianotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója

XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

2013. augusztus 28 – 2013. szeptember 1.

Mese és história

a Magyar-Olasz Kulturális Évad jegyében

 

Díszvendég:

Dott.ssa.Gina Gianotti

az Olasz Kultúrintézet igazgatója*

 

 

Augusztus 28. szerda

A fesztivál előhírnöke

 

10.00      Beharangozó vigasság – Hűvösvölgyi végállomás

Szórakoztató időtöltésre, mulatságra, kedvenceinkkel találkozóra hívjuk régi és új vendégeinket, gyerekeket, felnőtteket.

Micsik Béla – Vajdaság, Kovács Marcell – Felvidék, Bella Péter – régi kedves muzsikus barátaink fesztiválunkon találkoznak immár 15 esztendeje.

 

20.00      Kerekes Band koncertje – Szabadtéri nagyszínpad

„Egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és (a virtuóz zenész, zenekarvezető: Fehér Zsombor kezében) a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. (...) Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.” Mark Espiner, Songlines magazin UK

 

Augusztus 29. csütörtök

 

10.00      Beharangozó vigasság – Hűvösvölgyi végállomás

Micsik Béla – Vajdaság, Kovács Marcell – Felvidék, Bella Péter

 

18.00      Kiállítás megnyitó – Olaszországi múzeumházak – fotókiállítás az Olasz Kultúrintézet gyűjteményéből.

A kiállítást megnyitja Ludmann Mihály művészettörténész.

A belsőépítészet és lakberendezés története kulcsfontosságú Olaszországban. A kiállítás célja bemutatni az olasz lakások történetét, mely kiemelkedő fontosságú ahhoz, hogy megérthessük az olasz társadalmi és szociális kapcsolatok összetettségét. A tárlat mindenki számára érthető nyelven mutatja be ismert közéleti személyek, dinasztiák életét a királyi palotáktól a paraszti házig, a zenész házától a nemesi villákig, a gyűjtők házaitól a művészek lakásáig.

Megtekinthető: 2013. szeptember 8-áig

 

18.30      Kiállítás megnyitó –Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész kiállítása

Közreműködik:

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész

Jankovics Marcell a magyar kultúra polihisztora. Rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, szimbólumkutató, író. Számos hazai és nemzetközi (Cannes-i Arany Pálma, Minden idők legjobb razfilmje díj – Los Angeles) díj és elismerés birtokosa. Generációk nőttek fel meséin, filmjein.

Kiállításunkon meseillusztrációiból, legújabb monumentális filmalkotása, Az ember tragédiája grafikáiból és az Ének a Csodaszarvasról című alkotás grafikáiból láthatnak válogatást.

"941-ben születtem Budapesten. 1960 és 2007 között dolgoztam a Pannóniafilm Kft-nél, korábban Filmstúdióban, illetve Filmvállalatnál. Fázisrajzoló gyakornokként kezdtem. 1965-ben neveztek ki rendezőnek, 1996-tól 2007-ig a Kft ügyvezető igazgatója voltam. 1963 óta készítek önállóan animációs filmeket. Animátorként, animációs rendezőként, grafikai tervezőként és dramaturgként mások filmjeiben is közreműködtem. Grafikai tervezőként dolgoztam a Disney stúdióban is, Burbankben (Eszeveszett birodalom, 1997). Több száz film van a hátam mögött, közülük 280 filmet magam is rendeztem. Vezető rendezője voltam a Gusztáv, a Magyar Népmesék és a Mondák a magyar történelemből című sorozatoknak. Három egészestés játékfilmemnek (János vitéz, Fehérlófia, Ének a csodaszarvasról) és egyedi rövidfilmjeimnek nemcsak rendezője, hanem forgatókönyvírója és tervezője is voltam. 1989 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozom Az ember tragédiája animációs filmváltozatán, mely reményeim szerint 20 év után végre elkészül. Negyvenegynéhány hazai és nemzetközi díj, valamint számos magyar kitüntetés tulajdonosának mondhatom magam. Zsűritagként eddig kilenc alkalommal képviseltem hazámat nemzetközi filmfesztiválokon: Zágrábban, New Yorkban, Teheránban kétszer (17 évi időkülönbséggel), Espinhoban, Ottawában, Oberhausenben, Krakkóban, Hirosimában). 7 ízben magyar sikerrel. Több mint 20 éven keresztül tanítottam az animációt. Előbb a budapesti Képzőművészeti Szakközépiskolában (1971–72), majd az Iparművészeti Főiskolán, utóbb Egyetemen (1981-től), melynek DLA képesítésű (1997) magántanára vagyok (2000). 2004-től ismét tanítok, az Egyetem doktori iskoláján veszek részt a képzésben. 2007-ben egy szemeszteren át vizuális kommunikációt adtam elő a debreceni egyetemen 6 x 4 órában.

Hajdanán rajzoltam képregényeket, de mindig csak rangos szerzők (pl. Oscar Wilde, Stanislaw Lem, Jókai) művéből. Készítettem rajzfilmplakátokat, tervezek emblémákat, illusztrálok mesekönyveket és más szépirodalmi műveket, továbbá saját könyveimet is. Cikkeim, tanulmányaim és könyveim jelennek meg.  Eddig 16 kötet, főleg művelődés- és művészettörténeti tárgyban, rövidebb írásaimnak számát sem tudom. Előadásokat tartok konferenciákon, egyetemeken, főiskolákon, középiskolákban és közművelődési intézményekben az animációról, művelődéstörténeti, irodalmi, képzőművészeti témákról, a gyermeknevelés, kultúrpolitika és közélet kérdéseiről. 1988–98 között hasonló témákkal rendszeresen készítettem ismeretterjesztő televíziós műsorokat, forgatókönyvíróként, műsorvezetőként, rendezőként kereken 440-et. Emellett rendszeresen működöm közre ismeretterjesztő tévé- és rádióműsorokban. A DUNA TV egyik alapítója vagyok. Kurátorként, szóvivőként, az induló televízió műsortanácsa elnökeként működtem közre beindulásában. 1996-ban megpályáztam a DUNA TV elnöki tisztségét – sikertelenül. Belekóstoltam a színházi munkába is. Korábban az Egyetemi Színpadon két népzenei műsort rendeztem (1981-ben és ’82-ben). 1997-ben a Budapest Bábszínház Bábiloni Biblia címmel mutatta be darabomat, amit magam írtam, terveztem és rendeztem. Az új Magyar Nagylexikon első öt kötetének szerző munkatársa voltam (1993–97). Részt vettem a meghiúsított budapesti EXPO ’96 és a hannoveri EXPO 2000 magyar programjának tervezésében. Több társaságban, egyesületben, szervezetben vagyok tag vagy viselek tisztséget. Büszke vagyok arra, hogy legközelebbi barátaimmal együtt alapító kurátorként vagyok tagja a Március 15. Társaságnak, mely 1981. március 15. óta tünteti ki ezen a napon az arra érdemeseket. Több alkalommal ért az a megtiszteltetés, hogy március 15-én mondhattam ünnepi beszédet (1998-ban, 2000-ben Budapesten, 2002-ben Sepsiszentgyörgyön, 2004-ben Nagytarcsán, 2006-ban Balatonfüreden, 2008-ban Szegeden). 1993-ben a Magyar Művészeti Akadémia a tagjai sorába választott. 2007-2009 között az Ópusztaszeri Nemzeti Park KHT. FB elnöke voltam. 2010. augusztus 1-jével visszahelyeztek NKA elnöki tisztségembe. 2011. október 15-ével közös megegyezéssel fölmentettek. Ugyanezen év november 5-étől a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válásával a tagság beválasztott az Akadémia elnökségébe."

Megtekinthető: 2013. szeptember 22-éig

 

19.30      A XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál ünnepélyes megnyitója – Szabadtéri nagyszínpad

 

A fesztivált megnyitja:

Dr. Láng Zsolt polgármester

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

 

Presser Gábor. Karácsony János és az Amadinda Ütőegyüttes koncertje

 

 

 

21.30      Fiatal humoristák műsora – Beliczai Balázs – Felméri Péter – Vásárszínpad

 

Beliczai Balázs

A kötetlen munkaidő élharcosa, fiatal előadó, akinek a művészneve meglepően hasonlít az eredetire, merthogy ugyanaz. Minden alkalommal élőben lép fel, és nála a playback is igen ritka.

 

Felméri Péter

Humora nem ismer határokat. Kolozsváron született, megjárta Amerikát, hogy a harlemi metróban bolyongva, a Central-park-i kerekerdőt megkerülve végül a budapesti Dumaszínházban találja meg számítását.

 

Augusztus 30. péntek

A nap játékmestere Dombóvári Gábor

 

10.00–14.30

Zöldág Horgászverseny – Hidegkúti Horgásztó – Temető u. 65.

Nevezni előzetes regisztrációval lehet augusztus 28-áig a következő e-mail címen: reokcecilia@kulturkuria.hu

Nyeremények:

1. helyezett: fél éves korlátlan horgászbérlet

2. helyezett: 20 alkalmas horgászbérlet

3. helyezett: 10 alkalmas horgászbérlet

a Hidegkúti Horgásztóra

Eredményhirdetés 16.00 órakor a Szabadtéri nagyszínpadon

 

15.00      Megnyílik a Mesekert

Tündérhinta – Égigérő domb

Bartha Tóni csúzlizdája – Sárkányfal

Űrállomás – Griffmadár fennsík

Ős jurta, őseink játékai – Óperenciás udvar

Toma mester varázslatai – Égigérő domb

 

15.30      Szépen szóló Fütyöri – Álomzug Bábszínház – Óperenciás udvar

Mese és muzsika mindennemű aprónépnek – Tóth Krisztina előadásában

Izolda kisasszony, a királyi főszabász sohasem unatkozik. Réklit és rokolyát varr, keszkenőt hímez, fonalat fon – és mesét sző… Varródobozokban, ládikákban őrzi meséit, de ha szépen kérik, előveszi a legszebbeket.

Így kerül most elő a Szépenszóló Fütyöri meséje az öreg királyról, akinek a hallását csak egy szép szavú madár éneke adhatja vissza. Ám e madarat sok-sok próbatétel után csak az szerezheti meg, akinek jó a szíve és tiszta lelke…

A magyar népmese szavait szöveggé, majd bábelőadássá szőtte: Papp Melinda

A kelméket öltözetté és bábbá álmodta, szabta-varrta: Pápa Krisztina, Tóth Krisztina

 

16.00      Mátyás deák – Leányfalui Szekér Színház – Óperenciás udvar

Mátyás király álruhában betér egy bakonyi faluba… Az izgalmas történetet élőzene kíséri, a jelmezek szemet gyönyörködtetőek.

Művészeti vezető: Póka Éva

 

17.00      A rézerdő lakói – Méhes Csaba és a Brass in the Five – Szabadtéri nagyszínpad Interaktív zenés játék

A rézerdő közepén találkozik hat manó. Zenélnek, táncolnak, mókáznak, kirándulnak, kertészkednek, egy szóval élik az erdei manók vidám életét. Közben megszelídítenek egy medvét, és nem maradhat el a csiga-teknős derbi sem.

Zene, játék, kacagás. Az előadás első sorban az óvodás és a kisiskolás korúakat célozza meg, de eddig eltalált mindenkit.

Író, rendező: Méhes Csaba, Takács Tibor

 

17.00      Ötórai gyógytea kóstoló és füves boszorkányságok – Timpanon Terasz

 

18.00      Könnyűzenei együttesek bemutatkozó koncertjei – Végállomás színpad – Bánffy György Emlékpark

 

Bogaras együttes

A zenekar 2007-ben alakult akkor még After School Program néven, 2010-től már Bogaras együttes név alatt találkozhatunk velük. 2011-ben készült el négy számot tartalmazó „kék” albumuk.

 

Mr. Moodburn

A modern, fúziós-jazz egyik haza képviselője. A trió tagjai (Bubenyák Zoltán – billentyű, Mihalik Ábel – dob, Borbély Mátyás – basszusgitár) több különböző formációban is játszanak együtt de ez az a hely ahol teljesen figyelmen kívül hagyják a világ által támasztott elvárásokat. Talán éppen ezért minden koncertjükön létrejön a közönséggel való összehangolódás és az inspiráció kölcsönössége egy különleges hangzású, rendkívüli zenei élmény közepette. A rockos hangzású dalokat különleges hangulatú koncerteken adják elő, mert számukra is öröm és élmény a játék. Egy közös szívügy mindhármuk számára.

A saját "őrült" dalok mellett olyan feldolgozások is helyet kapnak, mint a The Meters, George Duke, vagy a Medeski Martin & Wood.

 

Jóvilágvan-koncert

A zenekar 2007-ben alakult Párkányban, tagjai más-más műfajokkal kísérletezve, érzelmekkel, a dalszövegek képi kifejezésével törekednek művészi önállóságra. A Jóvilágvan elektronikus káosz, a mai értelemben vett rockzene, az underground kultúra elemeivel.

 

18.00      Olaszrizling és olasz dal – Operaházy Borlovagok együttes – Vásárszínpad

Bordalok, mulató énekek, olasz canzonák és nápolyi dalok

A három énekes szárnyaló dallamokkal varázsolja Itália tájaira a hallgatóságot.

 

19.30      Barocco Rustico – Vivaldi: A négy évszak – Duna Művészegyüttes – Szabadtéri nagyszínpad

A Vivaldi műve által ihletett táncelőadás zenei anyagában a Négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze.

Látványban gazdag, impozáns előadás a magyar folklór elemeire épül a világhírű táncegyüttes bravúros előadásában.

Jegyár: 1500 Ft

Fesztiválbérlet: három esti előadás (tánc – színház – opera) 4000 Ft

 

21.30      Al Tei Együttes (Itália – Belluno) fáklyafényes koncertje – Óperenciás udvar

Házigazda – a Tabulatura régizene-együttes

Az Al Tei együttes harmad ízben vendége a fesztiválnak. Hangulatos zenéjükkel az észak-olasz Dolomit hegység kis falvainak, apró régióinak különböző karaktereit, ugyanakkor érzelmi világuknak, természethez való erős és ősi kötődéseiknek csodálatos együttesét éneklik. Dalaikra Magyarországról a Tabulatura válaszol a magyar folklór hasonlóan tiszta értékeket képviselő darabjaival.

 

Augusztus 31. szombat

A nap játékmestere Gulyás László, a Vándormuzsikus

 

A Mesekertben folyamatosan:

Tündérhinta – Égigérő domb

Bartha Tóni csúzlizdája – Sárkányfal

Űrállomás – Griffmadár fennsík

Ős jurta, őseink játékai – Óperenciás udvar

Toma mester varázslatai – Égigérő domb

Tekergőtér – Sárkányfal

Circus Mechanicus

Tintaló Cirkusz

Tekergőtér

Tessék, tessék, csak tekergessék!

Izgalmas szerkezetek, szórakoztató feladatok kicsiknek és nagyoknak!

A TEKERGŐTÉR egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye. Olyan játszótér, ahol a gyerekek és játékos kedvű szüleik egyaránt jól szórakozhatnak és próbára tehetik ügyességüket. Ezen a játszótéren lehet tekerni - forgatni - húzni - tolni - billenteni - fújni - és főleg gurítani. A szabályok minden esetben egyértelműek, a sikerélmény és a jó hangulat garantált.

Circus Mechanicus – a Tintaló Társulás bemutatja mechanikus bábszínházát!

ÓRIÁSI SZENZÁCIÓ!

Egy vándorcirkusz életének csöppet sem monoton hétköznapjai

Hát tessék! Erre! Lesd meg egy cirkusz életét!

Itt reggeltől nap-szálltig dolgoznak, mint a gép.

Emitt (fekvőtámaszt nyom) láthatsz egy artistát,

hasizmot edz amaz, s ott – pillants egy percre át! –,

izmot lazít a kádban előadás előtt

egy úr – kezében újság. (Ő edzett már előbb.)

Lakókocsi füstöl – épp fő az estebéd,

szmokingos törpe várja kint szép szerelmesét;

az erőművész ettől igen-igen pipás -

de szerencsére kezdődik az előadás!

(Arra ne is gondolj, – a legnagyobb csoda! –,

mi mindent művelnek még – ha nem nézel oda!)

Tintaló Cirkusz

A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! Ők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 15 perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt.

 

08.00                 Családi futóverseny – Gyülekezés és regisztráció korcsoportonként a játszótér melletti kapunál 8.00 órától

Eredményhirdetés 9.30 órakor – Vásárszínpad

 

09.00-19.00

Budai Komposztmesterek bemutatói – Egészségzug

Gyerekeknek szóló interaktív játszóház, komposztálási eszközök bemutatása, komposztálási tanácsadás, jelentkezés a Komposztáló Kerület Programra.

 

10.30-16.00

Teniszverseny a GELI központban a Fesztiválhoz kapcsolódva

Gyerek - felnőtt; női- férfi; egyes- páros

Nevezés 08.28-tól az alábbi telefonokon:

Csordás Attila 06-70-337-8261; Gelencsér László 06-20-945-8921

vagy személyesen  31-én 10.00-tól a helyszínen

Nevezési díj nincs.

Helyszín: GELI Üzletközpont (a volt tüzép területén - a vitorlázó repülőtér felé)

Kővári út 1-7.

 

11.00-17.00

Véradás mindenkinek! – a Magyar Vöröskereszt szervezésében

Ami miatt számítunk Önre:

1 véradás = 3 beteg emberen való segítség, hiszen a teljes vérből háromféle készítményt állítanak elő (vörösvérsejt, vérlemezke (trombocyta), plazma)

Ami feltétlenül kell hozzá:

egészségesnek kell lenni

minimum 50 kg testsúly

személyi igazolvány (vagy jogosítvány, vagy útlevél) TAJ kártya, lakcímkártya kötelező (regisztrált donornál TAJ másolat is megfelel)

fontos, hogy előtte étkezni kell, és sok folyadékot fogyasztani

Kik és milyen gyakran adhatnak vért?

18-60 éves korig, rendszeres véradóknál maximum 65 éves korig engedélyezett

férfiak évente 5 alkalommal, hölgyek maximum 3 alkalommal

két véradás között minimum 8 hét szünetet kell tartani

vérszegénységet minden esetben a helyszínen ellenőrzik (fájdalommentes ujjbegyszúrás)

A véradáson részt vevő polgárok ásványvizet, csokoládét és egy 500 Ft-os étkezési utalványt kapnak.

Szeretettel várunk minden kedves segíteni szándékozó véradót!

www.veradas.hu

 

11.00      Méltányos kereskedelem – Timpanon Terasz

Fair Trade és öko-termékek bemutatója és vására Újszászi Györgyi és a Védegylet jóvoltából. Kávé, tea, csoki és sok más finomság várja az érdeklődőket.

 

11.00      Nemes Nagy Ágnes: Bors néni – Kecskeméti Katona József Színház – Szabadtéri nagyszínpad

Bors néninek ma van a nyolcvanadik születésnapja! Az ünnepségre pedig minden gyerek hivatalos. Aki elég kalandvágyó, az eljön a színházba, és meglátogatja Bors nénit; cserébe pedig találkozhat Lackóval és Titilla macskával, a Nappal és a Holddal, Nyúl Elekkel, Jeromossal, a rákkal, és Bors néni többi kis barátjával.

A Nemes Nagy Ágnes művei alapján készült mesejáték több mint harminc éve örvend töretlen népszerűségnek. Sikerének titka abban rejlik, hogy Bors néni és kis csapata bevonja a játékba az előadás kis nézőit is, akik ha kell, a fákat alakítják, vagy varázsszavakat mormolnak a játékmester irányításával.

Szereposztás:

Bors néni        Csombor Teréz

Lackó              Hajdú Melinda

Titilla              Szokolai Péter

Vizimolnár      Pál Attila

Játékmester     Puskás Gyula

Szereplő          Fejes Szandra, Varga Zsanna, Sirkó Anna, Kiss Eszter, Török Tünde, Olasz Csaba Ferenc, Czeglédi Ákos

Rendező                     Novák János

Díszlet- és jelmeztervező       Gyarmathy Ágnes

 

12.30     Bodri, a felmosolygó öleb – a DuoTrió utcaszínházi előadása – Óperenciás udvar bábos, utcás-gólyalábas, akrobatikus színház

Játszó személyek: Telenkó-Oláh Tímea, Kiss Gergely Máté, Herczeg Zoltán

Bábot, eszközöket készítette: Herczeg Zoltán

„A színpad felmosva, jöhet a mutatvány..! De eltűnt Bodri...! a négylábú szupersztár!"

„A városban a világhírű DuoTrio először és utoljára ma még látható!’

 

13.00      Mese és história – vetélkedőjáték a Vándormuzsikussal (Gulyás László) – Sárkányfal

 

13.00      Ujjé a ligetben...! – sramlizene – Finomságok utcája – Vásársétány

játszik a pilisvörösvári Mondschein zenekar

 

15.00      A csacsifogat meglepetései – Békéscsabai Napsugár Bábszínház – Óperenciás udvar

A csacsifogat három történetet hoz el a gyerekeknek Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseiből, verses meséiből: Fut robog a kicsi kocsi..., A kismalac és a farkasok, A három nyúl.

 

15.45      Álomkófic – a Misztrál együttes gyermekkoncertje – Vásárszínpad

„A dalokat szívből írtuk apró gyermekeknek, kisiskolásoknak, nagyiskolásoknak, kamaszoknak és mindazoknak, akik megérzik bennük a körülöttünk élő világ sokszínűségét.

Oly jó néha elcsellengve széllel tündökölni, színekkel táncolni, Boldogasszony felé tekinteni, erdőben rókát bámulni, réteken megpihenni, árvalányhajjal egymást cirógatni, tavak partján moszkitók énekére békákkal vacsorálni, útban hazafelé cinkét hívogatni, kóficokkal álmodozni, ménesek közt lovak meséit figyelni és olyan jó gyermeknek lenni... még felcseperedve is.”

 

16.30      Babszem Jankó – Ziranó Bábszínház – Óperenciás udvar

Benedek Elek nyomán

Vásári kesztyűsbáb-játék, élőzenével

Hősünk, kicsi létére nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba ne keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és – mint azt tudjuk – nem jár egyedül. Viszontagságos útja során rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre.

Előadásunkban az ismert magyar népmese elevenedik meg, a vásári bábjáték hagyományait követve, a kesztyűsbáb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában, vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici?

Ezekre, és még sok más kérdésre ad választ a Ziránó Színház előadása.

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter

Írta és rendezte: Veres András (Blattner-díjas)

Tervezte és készítette: Boráros Szilárd

 

17.15      Szép hazánknak vitéz ideibül való játék – Garabonciások – Vásársétány

Régi korok bajnokait idézi a gólyalábas garabonciás csapat, és mindig győznek minden ellenségen.

 

18.00      Kolompos vigadalom és táncház – Vásárszínpad

Mulatság a gyermekszobák, óvodák állandó vendégeivel, gyermekek barátaival. Zenéjük mindig szól, mindenütt, s hallottukon táncra perdül gyermek-felnőtt.

 

18.30      Szép esti muzsika – Grazioso Kamarazenekar – Ófalui templom

Albinoni, Vivaldi, Paganini művei Balogh Ferenc, Balogh Dávid, Sztankay Klára és Detvay M. Marcella előadásában

 

19.30      Kisfaludy Károly: Csalódások – Veszprémi Petőfi Színház – Szabadtéri nagyszínpad

Fergeteges vígjáték, bonyodalom bonyodalom hátán, de a végén minden jóra fordul.

Kisfaludy Károly gazdag drámai munkásságának legsikerültebb és legsikeresebb vígjátéka a Csalódások. Főhőse Lombai, az uradalmi intéző, ki nagyra törő terveket sző: gazdag és előkelő partit szán fiának és nevelt lányának is. Hogy a fiatalok szeretik egymást, a zord atyát nem hatja meg. Sőt, vérszemet kap; nem elégszik meg a gyerekek sorsának elrendezésével, boldog-boldogtalant igyekszik összeboronálni egymással. Elképzelései azonban ritkán találkoznak az érintettek szándékaival. Hogy a nagy manipulátor szerepében tetszelgő Lombai vagy az akadályokat nem ismerő szerelem diadalmaskodik?

 

Író                   Kisfaludy Károly

Rendező                     Valló Péter

 

SZEREPOSZTÁS:

Gróf Elemir                                        Sághy Tamás

Báró Kényesi                                     Oberfrank Pál

Köröndy Lina, fiatal özvegy             Trokán Anna

Lombai, uradalmi inspektor               Nyirkó István

Elek, ennek fia, hadnagy                   Kovács Gergely

Lidi, rokona                                       Halasi Adelaida

Luca kisasszony                                 Csarnóy Zsuzsanna

Mokány, földesúr                              Kőrösi Csaba

Vilma, Lina társalkodója                   Terescsik Eszter

Tamás, uradalmi kertész                    Vajda Károly

Antal, Elemir inasa                            Őri Ádám

Zsuzsi                                                 Bécsi Kamilla

Csicsó, zenész                                    Kalló Zoltán

 

Díszlet                                    Valló Péter

Jelmez                                    Benedek Mari

 

Jegyár: 2500 Ft

Fesztiválbérlet: három esti előadás (tánc – színház – opera) 4000 Ft

22.00      Táncolj velem – Thomastik Trio – Vásársétány

 

A nap folyamán 11-17 óra között a Magyar Vöröskereszt szervezésében véradást tartunk. Bővebb információ: http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=23&event=2952

 

Szeptember 1. vasárnap

A nap játékmestere Gulyás László, a Vándormuzsikus

 

09.00-19.00

Budai Komposztmesterek bemutatói – Egészségzug a Sárkányfalnál

 

A Mesekertben folyamatosan:

Tündérhinta – Égigérő domb

Bartha Tóni csúzlizdája – Sárkányfal

Űrállomás – Griffmadár fennsík

Ős jurta, őseink játékai – Óperenciás udvar

Toma mester varázslatai – Égigérő domb

Tekergőtér – Sárkányfal

Circus Mechanicus

Tintaló Cirkusz

 

10.00      Százlábú – Kaláka-koncert Weöres Sándor születésének 100 éves évfordulójára – Szabadtéri nagyszínpad

 

11.30      Pinokkió – Ziránó Bábszínház – Vásárszínpad

Collodi halhatatlan mesefiguráját nemcsak az olasz gyerekek szeretik, de szerte a világon, így Magyarországon is kedvence kicsiknek és felnőtteknek

 

12.30      Békebeli térzene a Vám- és Pénzügyőrség Fúvószenekarával – Finomságok utcája – Vásársétány

A „régi szép idők” hamisítatlan hangulatát varázsolják közénk a kiváló muzsikusok, s a szórakoztató muzsika mellett gasztronómiai örömökben is részesülhet a kedves látogató.

 

14.00      Magyar borok – olasz borok –Vásársétány

vetélkedő a három magyar fenegyerekkel – Micsik Béla – Vajdaság, Kovács Marcell – Felvidék, Bella Péter

 

15.00      Bűvölj, bűvölj kisvilág – a Zabszalma együttes koncertje – Óperenciás udvar

Simkó Tibor és Kovács András Ferenc megzenésített gyermekversei

A csupa muzsika, csupa szín, csupa varázslat rímes-ritmusos versek, melyek játékosan, utánozhatatlan nyelvi leleménnyel mutatják be a körülöttünk lévő (mese)világot, egykettőre belopják magukat a hallgatók szívébe, s kicsik-nagyok kedvencévé válnak.

A zenekar a természet csodáit, a növények életét, az évszakok váltakozásával megújuló gyermeki világot kutatja.

 

15.30      Zöldág öko-divatbemutató: Itália – Magyarország –– Vásársétány

Ökológiai szempontokat figyelemben tartó kortárs divattervezők természetes, illetve újrahasznosított alapanyagokból készült látványos kollekcióinak bemutatója.

 

16.00      Kormos István: Kormos képpel mutogat – Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata – Óperenciás udvar

A kiváló nagyváradi társulat 3 meséből szőtt előadása irodalmi csemege és a gyermekeknek egy vadonatúj történet.

 

17.00      Magyar táncház – vezeti Bozár László – Vásárszínpad

A Honvéd Táncszínház kíváló táncművésze szeretettel, utolérhetetlen ötletességgel avat be kicsiket és nagyokat a magyar néptánc csodálatos világába.

 

17.30      Szőlő Kálmán – Écsi Gyöngyi és Kovács Marcell színháza – Óperenciás udvar

A Felvidékről érkező művésznő régi kedves ismerősünk. Legújabb előadása sok tréfát, érdekes történetet ígér. Écsi Göngyi utánozhatatlan ízes beszédével, varázslatos lényével minden korosztálybéli közönségét meghódítja.

 

19.00      Viva Verdi – gálaest Verdi születésének 200. évfordulóján – Szabadtéri nagyszínpad

Közreműködik: Duna Szimfonikus Zenekar, Szerekován János, Cecilia Llyod, Káldi Kiss András, Vincze Klára

Vezényel: Deák András

Műsorvezető: Eckhardt Gábor

Verdi minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, a koncert legnépszerűbb operáinak – Nabucco, A végzet hatalma, Álarcosbál, Rigoletto, Traviata – részleteiből ad válogatást.

Jegyár: 1500 Ft

Fesztiválbérlet: három esti előadás (tánc – színház – opera) 4000 Ft

 

 

A fesztivál egész ideje alatt lovas mesefogat utaztatja a gyerekeket.

 

Szombaton és vasárnap a Hűvösvölgyi végállomásról Fesztivál Játékvasút szállítja az érdeklődőket egész nap.

Útvonal:

Hűvösvölgyi végállomás – Klebelsberg Kultúrkúria – Máriaremete Templomkert – Hűvösvölgyi végállomás

 

Népművészeti és kézműves vásár, valamint gasztronómiai és biobor bemutatók színesítik a fesztivál programját.

 

Az esti belépőjegyes 3 előadásra

(Barocco Rustico, Kisfaludy Károly: Csalódások és Viva Verdi) Fesztiválbérlet váltható.

Ára: 4000 Ft

 

A rendezvény főtámogatója:

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Olasz Kultúrintézet, K&H

Médiatámogatók: Budai Polgár, Port.hu

Művészeti vezető:

Hedry Mária

A megvalósult részletes program ismertetője

2013. augusztus 28. A fesztivál előhírnöke

10.00      Beharangozó vigasság – Hűvösvölgyi végállomás

Szórakoztató időtöltéssel, mulatsággal kezdődött a fesztivál.

Közreműködött Micsik Béla – Vajdaság, Kovács Marcell – Felvidék, Bella Péter

20.00      A Kerekes Band zenekar koncertje nagyszerű hangulatot teremtett a                             Klebelsberg Kultúrkúria színháztermében.

2013. augusztus 29.

 Ezen a napon 10.00 órakor folytatódott a Beharangozó Vigasság a Hűvösvölgyben. Este 18.00 órakor pedig az Olasz Kultúrintézet anyagából berendezett kiállítás volt megtekinthető.

18.30 órakor Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A fesztivált Dr. Láng Zsolt polgármester, a II. kerület országgyűlési képviselője nyitotta meg, utána pedig Presser Gábor, karácsony János és az Amadinda Ütőegyüttes lépett fel csodálatos hangulatot varázsolva a Kultúrkúria színháztermébe.

2013. augusztus 30.

Délelőtt Zöldág Horgászverseny vette kezdetét a Hidegkúti Horgásztónál. A több mint húsz nevező kellemes időben kezdhette a versenyt. Az eredményhirdetésre délután 16.00 órakor került sor a szabadtéri nagyszínpadon.

Délután a gyermekek nagy örömére megnyílt a mesekert, ahol az alábbi elfoglaltságok közül választhattak az érdeklődők:

Tündérhinta – Égigérő domb

Bartha Tóni csúzlizdája – Sárkányfal

Űrállomás – Griffmadár fennsík

Ős jurta, őseink játékai – Óperenciás udvar

Mindentudó szövő-fonó asszonyok – Régi mesterségek sátora

Toma mester varázslatai

Tekergőtér – Égigérő domb

Tintaló Cirkusz

Circus Mechanicus

A Zöldág Horgászverseny eredményhirdetése után ismét gyermekprogramok várták az érdeklődőket. Az Álomzug Színház és a Leányfalui Szekérszínház előadása, illetve Méhes Csaba és a Brass in the five interaktív zenés játéka szórakoztatta a nagyérdeműt.

A Végállomás színpadon könnyűzenei együttesek mutatkozhattak be a szép számú közönségnek. Fellépett a Bogaras együttes, a Mr. Moodburn és a Jóvilágvan formációk.

Az estét a Duna Művészegyüttes Barocco Rustico – Vivaldi: A négy évszak című előadása és az Al Tei Együttes (Itália – Belluno) fáklyafényes koncertje zárta.

2013. augusztus 31.

Újra megnyílt a gyermekek számára a mesekert, illetve az érdeklődők a Circus Mechanicus – a Tintaló Társulás mechanikus bábszínházát tekinthették meg.

8.00 órától futóverseny vette kezdetét, majd Nemes Nagy Ágnes: Bors néni című darabját láthatták a Kecskeméti Katona József Színház előadásában.

A délutánt a Misztrál zenekar Álomkófic című gyerekműsora nyitotta, majd Fabók Mancsi Bábszínházában A Székely menyecske és az ördögök című előadás volt látható. A gólyalábas garabonciás csapat szereplése minden évben nagy élményszámba megy. Most se volt másképp. A 17.00 órakor kezdődő előadás régi korok bajnokait idézte.

18.00 órakor Kolompos Vigalom és Táncház várta az érdeklődőket, majd a Grazioso Kamarazenekar művészeinek előadásában Albinoni, Vivaldi, Paganini művei hangzottak el.

A szabadtéri nagyszínpadon a Veszprémi Petőfi Színház Kisfaludy Károly: Csalódások című fergeteges vígjátékát adta elő.

2013. szeptember 1.

Az utolsó napon 10.00 órától 18.00 óráig vehették birtokukba a mesekertet a gyerekek és szüleik, kísérőik. 10.00 órakor pedig a Kaláka együttes adott koncertet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából. Collodi halhatatlan Pinokkió figurája Magyarországon is kedvence a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, így a Zirano Bábszínház előadása nagy sikernek örvendett. Délidőben a Vám- és Pénzügyőrség Fúvószenekara a „régi szép idők” hamisítatlan hangulatát varázsolta a Vásársétány színpad előtt összegyűlt közönség elé.

15.00 órai kezdettel a Zabszalma együttes Simkó Tibor és Kovács András Ferenc megzenésített gyermekverseit adta elő, majd ökológiai szempontokat figyelemben tartó kortárs divattervezők természetes illetve újrahasznosított alapanyagokból készült látványos kollekcióinak bemutatója fogadta a nagyérdemű közönséget.

A fesztivált a Duna Szinfonikus Zenekar Viva Verdi című gálaestje zárta. Verdi születésének 200. évfordulóján a zeneszerző legnépszerűbb operáiból hallgathatott részleteket a műkedvelő közönség.

Információ

További időpontok