hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Film > Ablak a nagyvilágra Filmklub - A vers ereje - Kádár félelme
Ablak a nagyvilágra Filmklub - A vers ereje - Kádár félelme
2018. március 08. 18:00

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Rendezte: Agócs Sándor és Balogh László

Lakiteleken 1985. október 22-én egy versillusztrációkból nyílt képzőművészeti tárlat során, egy Antológia-est alkalmával, tizennégy magyar költő lépett színpadra, hogy verseikkel fejezzék ki a Kádár-rendszer elleni tiltakozásukat.

Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal.

Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel lettek kutathatóvá.

Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült".

A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.

Az est vendége Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, aki 1985-ben a híradó munkatársaként a VHS felvételeket készítette a televízió számára.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honlapján az esemény leírásánál lehet: http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=37027

Információ

További időpontok