hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Film > Filmklub: Lejáratás és bomlasztás - A Hálózat örök
Filmklub: Lejáratás és bomlasztás - A Hálózat örök
2018. február 28. 18:00

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Huth Gergely és Kerekes András filmje a kommunista állambiztonság aljas, máig kiható módszereiről…

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából, az Ablak a nagyvilágra előadás-sorozat keretében

Ügynöknek bélyegzett ellenzékiek, ellenzékieknek tűnő ügynökök – a pártállami titkosszolgálat a rendszer ellenségeit lejárató és egymásnak ugrasztani igyekvő akcióit mutatja be Huth Gergely és Kerekes András Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök című dokumentumfilmje.

 

A vetítés után beszélgetés Huth Gergely rendezővel.

 

A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges. A regisztrációs lehetőséget a Kultúrkúria honlapján az esemény leírása mellett találják meg.

 

A film hús-vér áldozatok és hús-vér ügynökök személyes történetein keresztül, kutatói igényességgel, mégis szinte krimiszerűen tárja fel az állambiztonsági szolgálatok működését. A Kádár-kor hajnalán, közvetlenül 1956 leverése után igen népszerű ellenzéki személyek sorsát jelenítik meg, akiket a rendszer (pl. kommunista kötődésük miatt) nem mert eltakarítani az útból, ehelyett meghökkentő stratégiát dolgoztak ki a kiiktatásukra, közösségük szétbomlasztására.

 

“Százmillió halott van a kommunizmus mögött. Kivel akartok kiegyezni?” – idézi fel saját, nyolcvanas évekbeli vitáit a dokumentumfilmben Molnár Tamás, az INCONNU-csoport alapítója. A bátor művészcsoport tagjai faragták meg – a hatalom fenyegetéseivel, atrocitásaival dacolva – a 301-es parcellában ma is látható kopjafákat. Addigra már szinte a teljes magyar ellenzéki mozgalom a lejárató-bomlasztó akciók célkeresztjében állt. Az állambiztonság módszere azonban akkor sem volt új keletű: igaz, 1956 után inkább csak az elhajló baloldaliakkal szemben alkalmazták, mások számára maradt a nyers erő és terror. A filmben ezért a nyolcvanas évek ellenzékének befeketítése, összeugrasztása mellett megjelennek az ötvenes-hatvanas évek is, olyan neves értelmiségiek, mint a képtelen ügynökváddal besározott Szalai Sándor professzor történetén átszűrődve. A történelmi tényfeltárás hiteles alapját a Hamvas Intézet kutatómunkája adta.

 

forgatókönyvíró: Mező Gábor A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet múltfeltárása alapján

jelmez- és látványtervező: Szűcs Petra

zene: Sándor Csaba, Ábrahám Zsolt

producer: Skrabski Fruzsina

executive producer: Janovics Zoltán

gyártásvezető: Zsalakó Réka

vezető operatőr: Horváth András

 

„A Lejáratás és bomlasztás hiánypótló és egyben megdöbbentő. Hiánypótló, hiszen a társadalom nagy része még ma is szinte nosztalgiával gondol a Kádár-korszakra, amikor emberek tűntek el, kerültek börtönbe. Kevésbé ismert titkosszolgálati módszereket mutat be a dokumentumfilm, amely sokkal durvább, mint a fizikai erőszak, a rafinált gonoszságról szól” – fejtette ki a film ősbemutatóján, Pesty László, a legendás Fekete Doboz egykori munkatársa, dokumentumfilmes.

 

“A lejáratás sokkal rosszabb kínzás volt, mint a körömtépés. Mert a lejáratás örökségét még az áldozat gyermekei, unokái is nyögik” – mondta a díszbemutatón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

 

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező pedig ezt írta a Lejáratás és bomlasztásról: “Ami a legjobb volt a filmben, és emiatt keveslem is, a záróképsor az összezavarodott tömegről. Kifejezetten hátborzongató volt a film után hallgatni, látni az embereket. Gratulálok az egészhez!”

 

Információ

További időpontok


Galéria