hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Cakó 70 - Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező jubileumi kiállítása
Cakó 70 - Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező jubileumi kiállítása
2021. december 05 - 2022. január 16.

Élő homokrajz előadással egybekötött megnyitóra  2021. december 5-én 16 órakor kerül sor.

A tárlatot megnyitja Feledy Balázs művészeti író.

Cakó homokanimációs szabadalmát és műfajteremtő, a pillanat hatása alatt születő és gyorsan változó, élő alkotásai elvarázsolták már a világ számos országának közönségét. A sebészi pontossággal megalkotott, mindenki számára érthető stilizált formákba foglalt képek mély művészei tartalmat, komoly érzelmeket és mondanivalót hordoznak. Születésnapi kiállításán a kedvelt grafikusművész festményeiből, rézkarcaiból is láthatnak válogatást.

A homokot, mint képzőművészeti-rajzi kifejezési formát évtizedek óta használja az alkotó filmjeiben és élő homokrajz előadásain, ám kitartó kísérletezés eredményeként egy különleges eljárás segítségével, képzőművészeti munka során sikerült "rögzíteni"  és így alkotni homokba festett állóképeket.  Tárlatunkon ezeket az alkotásokat, valamint a művész air-brush és olajtechnikával készült festményeit állítjuk ki. A művészt egyrészt az absztrakt formákból kibomló figurális világ ábrázolása motiválja a festés során. Másrészt képein az egyén és társadalom ellentétei, kapcsolatai, az egymásba gubancolódó taszító-ölelő formák dominálnak. Az embert mint tragikus, önmagával és környezetével harcban álló lényt jelenítik meg a festmények. Képeivel a legbelső rezdülések, vívódások, a világba, az emberi társadalomba való számkivetettség hangulatait, az érzések, indulatok egymásba csapását képes érzékeltetni.

Ennek a katartikus erőnek, e művészi élménynek a megélését szeretnénk elérhetővé tenni látogatóink számára tárlatunkkal.

Információ
A belépés díjtalan.
Megtekinthető 2022. január 16-ig naponta 10-18 óráig. December 20-január 3. között zárva.

További időpontok


  • 2021. december 05.