hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Zene > Könnyűzene > Dalnokklub
Dalnokklub
2021. október 24. 19:00

Versek, dallamok, gondolatok
Házigazda Radványi Balázs, Balog Péter és Tompa Ákos
Vendég: Sólyom Tamás és Tábi Tamás


A vendégek előadása: Tárlat - irodalmi felolvasóest - verskoncert - elmélkedés

Bérháztörténetek
Összművészeti emlékmegőrző

Képzeljünk el a valóságos vagy kijelölt, kinevezett színpadon, esetenként a színpad nélküli előadói térben egy tárlatot, melyen 6 kiállított és 22 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.

Képzeljük el ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.

Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gámentzy Eduárd, Gáti István, Juhász Gyula, Kiss Dénes, Kiss József, N. Horváth Péter, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.

Látvány:
Lantos P. István fotóművész fotókiállítása

Narráció:
Ferenczfi-Faragó Eszter: Életvillantások novellínóit felolvassa Tábi Tamás

Zene:
Sólyom Tamás és Tábi Tamás

Ötlet és rendezés:
Sólyom Tamás

 

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg! 

Információ
Jegyár: 900 Ft
Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

További időpontok


Galéria