hu | en

Hírlevél

Hírek

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Hertay Mária (1932-2018) Munkácsy-díjas grafikusművész életmű-kiállítása
Hertay Mária (1932-2018) Munkácsy-díjas grafikusművész életmű-kiállítása
2018. június 06 - 2018. június 24.

A májusban elhunyt grafikusművész gazdag életművének keresztmetszetét, litográfiákat, rézkarcokat, tűzzománcokat tekinthetnek meg látogatóink.

„ Csodálatos alkotói pályáját együtt élte és dolgozta át a 20. század második felének és 21. század kora éveinek legnagyobb magyar művészeivel, méltó társként. Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Kass János, Kondor Béla és Reich Károly kiemelkedő jelentőségű munkásságához hasonlóan Hertay Mária életműve jelzi az aranykort képzőművészetünkben. Emberközpontú, szeretetteljes és lélektan mélységű portréit főképpen a rézkarc és a litográfia által megformált műveiből ismerjük. E mellett a vallási épületek, a táj, a környezet, a fák, a növények míves formába öntése gazdag lelkiségének megnyilvánulását jelzik. Számtalan műve- falképei, festményei, tűzzománcai, grafikái–díszítik főképp templomainkat. Az Ó- és Újszövetség jelenetei, sorozatai országunk sok helyszínén dícsérik kimeríthetetlen alkotóerejét. Szerényen is lenyűgöző egyéniségét, szenvedélyes alázatát, gyengéd rajongását és szeretetét sugározzák művei. Kortalan aktualitással szólt a múltról, a jelenről és a jövőnek is. Nagyhatású, egyedülálló művészetét Munkácsy – díjjal ismerték el.”  Kratochwill Mimi művészettörténész

„Kristálytisztára kidolgozott, művészi erőt gyöngyöző grafikái hiteles választ adnak az életünkre. Nem felszínes dekorativitással szépek. Az apró részletekig megszenvedett valóság szépsége ragyog rajtuk. Az a szépség, mely egyben már maga a jó és az igaz, maga az egyetemesség.” (Erdő Péter, bíboros)

Hertay Mária 1932. október 5-én született Sopronban. 1955–59 között a Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1959–63 között ugyanitt elvégezte a grafikus szakot is. Ék Sándor, Fónyi Géza, Pap Gyula és Kmetty János tanították.

Művészi munkásságát szénrajzokban, pasztellekben, rézkarcokban, litográfiákban, tűzzománcokban fejtette ki. Falképei (secco, panno) és tűzzománcsorozatai többnyire egyházi megrendelésre készültek.
Művei megtalálhatók többek között a Magyar Nemzeti Galériában, az esztergomi Keresztény Múzeumban, a nürnbergi Dürer Múzeumban, a koblenzi Városi Múzeumban.

 

A kiállítását Kratochwill Mimi művészettörténész nyitotta meg 2018. június 6-án 18 órakor.

Megemlékező beszédet tartott Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom - Budapesti Főegyházmegye érseke.

Információ
A tárlat díjtalanul látogatható 2018. június 24-ig naponta 10-18 óráig.

További időpontok


Galéria