hu | en

Hírlevél

Hírek

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Zene > Könnyűzene > A Szovátai Gyerekkórus jótékonysági koncertje
A Szovátai Gyerekkórus jótékonysági koncertje
2019. április 25. 18:00

A Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán

Gyermek és Ifjúsági Kar jótékonysági koncertje

A kórus 2005-ben jött létre, az iskolanővérek énekes missziójának gyümölcseként, tagjai Szovátáról, a Sóvidék és a Felső-Nyárádmente falvaiból valók. Az a szándék vezette a kórusvezetőket a székelyföldi kis falvakba hogy a muzsika, a kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre, hogy lehetőséget teremtsenek, reményt ébresszenek. A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely, mely lehetőséget ad az aktív muzsikálásra, a zenei anyanyelv megőrzésére.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, 20-21. századi – főként magyar – szerzők művei szerepelnek.

Az elmúlt évek alatt sok szép eredményt értek el, szépen szerepeltek nemzeti és nemzetközi fesztiválokon, úgy, mint az Erdélyi Gyermekkari Fesztiválok Kodály Zoltán szellemében (2008, 2010, 2011, 2012), A Bárdos Szimpóziumon, Magyarországon (2010), az Eurotreff Nemzetközi Kórusfesztiválon, Wolfenbüttelben, Németországban (2013). Felléptek Erdélyben, Magyarországon, Ausztriában, Szlovéniában, Olaszországban, Németországban, Svájcban és Belgiumban.

Öt alkalommal kaptak nemzetközi kórusversenyen első helyezést:

-          2010: XIX. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, Komló – egyházzene kategória első helyezése „a legszebb kórushangzásért”, Kodály-mű legjobb előadásáért” járó különdíjjal és a közönségdíjjal;
-          2012: VI. Summa Cum Laude Nemzetközi Zenei Fesztivál, Bécs – egyneműkari kategória első helyezése kimagasló eredménnyel;
-          2013: XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, Komló – egyházzene kategória első helyezése „kortárs mű legjobb előadásáért” járó különdíjjal;
-          2014: XV. Neuchatel-i Nemzetközi Kórusverseny, Neuchatel, Svájc – gyermekkari kategória első díja;
-          2015: IX. Summa Cum Laude Nemzetközi Zenei Fesztivál, Bécs – egyneműkari kategória első helyezése kimagasló eredménnyel.
2015-ben „Magyar Örökség díjat” kaptak Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Karnagyok: Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera – alapítók, illetve a gyermekkarban felnőtt fiatal zenepedagógus: Lokodi Anna.

Információ
Támogatói jegy: 3000 Ft
Jegyár: 1500 Ft

További időpontok


  • 2019. április 25.