hu | en

Hírlevél

Hírek

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Zene > Könnyűzene > Korál-koncert - Amikor vége az utolsó dalnak is..
Korál-koncert - Amikor vége az utolsó dalnak is..
2018. május 03. 19:30

2018 májusában nagykoncerttel ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Korál, a '80-as, '90-es években hatalmas sikereket arató kultikus rockegyüttes.

A Korál megalapításának ötlete már 1974 nyarán felmerült, amikor a KITT-Egylet feloszlása után Koncz Zsuzsa állandó kisérőzenekart keresett. 

 

Az első formáció jól ismert zenészekbõl állt:

 - Brunner Győző (dob)

- Makrai Pál (szólógitár)

- Kozma András (basszusgitár)

- Balázs Ferenc (billentyûs hangszerek)

 

A Korál nem csak kísérőzenekarként vált ismertté, mivel 1974 októberében a 144 nóta című TV-műsorban  “Ha kedvem tartja” címû saját daluk is elhangzott.

1975-ben a Hazafelé című számmal felkerültek a sikerlistákra, de az alkotói együttműködés ezután megszakadt és az együttes is feloszlott.

Az 1977. augusztus 20-án rendezett Piramis - Taurus - Tûzkerék koncert sikere adta az újabb ötletet, hogy a Taurus örökségét felvállaló Balázs Ferenc önállóan alapítson zenekart és a kemény rockzene iránt feltámadó igényt, a Taurus-nosztalgiát, valamint saját, közel évtizedes zenészmúltjának hírnevét kihasználva próbáljon meg betörni az élvonalba.

Az új Korál 1978. május 1-én mutatkozott be a Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt, amelynek vezetője, billentyűs játékosa, szerzője és énekese Balázs Ferenc (1949), a Neoton és a Taurus egykori muzsikusa. 

 

Társai:

 - Fischer László (gitár)

- Scholler Zsolt (basszusgitár)

- Pados István (dob)

 

Az egyéni Korál hangzás 1979 elejére alakult ki, amikor Balázs Fecó zeneszerzői képessége, egyénisége új, a magyar rockban egyedi "fazont" adott az együttesnek. Fecó lírai alkatából adódóan, a keményebb hangzást jól ellensúlyozzák a romantikus hangulatok. Felléptek Bulgáriában, az egykori Szovjetunióban, Jugoszláviában, Svájcban, Kubában. 

1979-ben a doboknál helycsere történt, Papp Tamás került a csapatba, majd 1980-ban  Dorozsmai Péter kerül a dobok mögé. 

Az 1981-es táncdalfesztiválon a ”Homok a szélben” címû dalukkal óriási sikert arattak. 

1983-ban Scholler Zsoltot, Fekete Tibor "Samu" váltja a basszusgitárnál.

1986-ban a Korál felhagyott az aktív koncertezéssel de Fecóval több stúdiólemezt is készítettek. 1997-ben ismét összeálltak és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért késõbb megkapták “Az év koncertje” eMeRTon-díjat. 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember elõtt megismételték a nagy sikerû ’97-es nosztalgia-koncertet.

2006. augusztus 25-én lemezbemutató-koncertet adtak a már “kultikussá” vált Kisstadionban, ahol bemutatták, az ugyanezen a napon megjelent “Ne állj meg soha” legújabb albumukat.

Információ
Jegyár: 5000 Ft

További időpontok